8.11.15

November rain

Var ute med kameran både fredag och lördag, tyvärr var inte vädret på min sida och inte heller min skarphet som fotograf. Av cirka 300 bilder blev det endast ett 30-tal kvar efter rensningen, här är en av dem.

Börjar åter tvivla på min kunskap som fotograf. Jag vet att jag har utvecklats enormt sedan 2010 då jag började fotografera på allvar, men det gäller mest blicken för motivet, den tekniska biten är fortfarande plus minus noll. Märker också att jag mer eller mindre börjar bli en renodlad gatufotograf, vilket är en utmaning i sig när man inte bor i en storstad. Fortsätter dock att mestadels uppdatera på Instagram, där formatet är mindre och intresset större. Har ni inte Instagram så kan ni klicka på länken till höger om det här inlägget och se mina bilder där.

Helgbilden

23 kommentarer:

Violen sa...

Men Hanna dina bilder är jättebra! Vill du vara gatufotograf så fortsätt med det, det är din nisch enligt min åsikt!
Ha en skön kväll och var glad över alla dina coola bilder!

Livet genom bilder sa...

En intressant bild med mycket liv i bakgrunden.
Lite tråkigt att läsa att du tvivlar på dig själv. För mig handlar fotograferande om att utvecklas och jag är övertygad om att du själv kan se hur du har utvecklats om du tittar tillbaka på hur du fotade för några år sedan. Kanske är det så att du behöver ett nytt objektiv att fota med, ibland behöver man något nytt.

Stare Ström sa...

Vad är det du inte är nöjd med? Väldigt lätt att bli överdrivet självkritisk.

Eva Trillian sa...

Glöm inte bort att det ska få vara roligt! De höga kraven är vad som slår ner en om och om igen. Var snäll med dig själv <3

Meta sa...

Vad är det man brukar säga hemma blind kan det stämma tro. dina bilder r det absolut inga fel på. Du kanske som jag behöver nya glasögon hihi.
Ha det gott
Kam Meta

anemonen sa...

Här sipprar självkritiken ut och det är inte sant det du skriver om dig själv. Du tar jättefina bilder och själv har jag slutat att se mig som amatörfotograf. Numera fotar jag hellre än bra. Jag överlämnar med glatt hjärta åt er andra att ta bra bilder och du är en av dem. Bara så du vet. Gatubilder är något jag gillar och skulle vilja ta mer men har gått på så många nitar. Däremot skall jag få lite mer hjälp och utbildning i CS6 till våren och då kanske jag tänker till på foto igen, men min kamera är i dåligt skick och det gör nog sitt till. Men nu till dig. Din bild är toppen och gatufoton gör sig allra bäst i monochromt. Här har du fångat henne i aktion så att säga. Hon kollar nog ett skyltfönster med kläder för hon verkar vara en elegant och modemedveten dam. Ha en fin vecka och lägg självkritiken i en låda och klistra igen den för du är mer än bra på fotografering.

Beppan sa...

Är inte det viktiga med fotograferandet själva bilden? Får man till den är det väl inte så viktigt med tekniken bakom!
Problemet är väl att man missar en del ögonblicksbilder p g a fel inställningar på kameran. Skriver i egen sak. Jag glömmer bort den teknik jag inte jobbat med på ett tag. Det blir då "the easy way".....
Gillar skarpt dina gatubilder. Försöker mig på den sortens foto då och då.

Anni sa...

Jag gillar då både dina gatubilder och dina arkitektoniska bilder! Teknik är en sak, men känslan en helt annan.
Sluta tvivla!

Freja sa...

Jag älskar dina bilder, de fångar ögonblick!

cissi sa...

Jag tycker jättemycket om dina bilder och särskilt dina gatubilder. Du hittar motiv som blir så bra på bild och det tror jag är bland den viktigaste egenskapen en fotograf kan ha.

Tony sa...

Jag har sagt det på insta, jag säger det igen. Du har verkligen utvecklats som gatufotograf och i dina andra områden!
Teknikbiten får inte ta över, vad det än gäller inom foto. Det är väldigt lätt att det gör det i och med alla nya modeller och nya "fantastiska" nyheter. Många tror att manuella inställningar är höjden av kunskap och att det är målet. Man läser på bloggar att de skall foto med manuella inställningar för då blir man en riktig fotograf, jag säger Strunta i att komplicera det!
Jag kan/kunde allt inom kameratekniken på den analoga tiden Tider, bländare, skärpedjup, kornighet, kombinationer av all detta osv. och mycket av detta gäller väl än. Men inte fan blev jag bättre fotograf för det. Det var när jag lät ögat se och struntade i tekniken och i inställningen på kameran som jag kände att jag kom vidare. Plåta mycket och testa olika vinklar och komposition det ger mer. Visst bör man veta lite om vilken slutartid som behövs vid olika situationer och vad bländare gör för skärpedjupet. Jadu Hanna jag tror vi kunde snacka foto ganska länge om vi träffades igen.

Tony sa...

Du vet att min mail och telefon är öppen om du vill diskutera teknik och annat inom foto. :-)

Tony sa...

Mina problem under höstfoto http://fotobrus.se/alexandra/

KajsaLisa sa...

Tycker du jobbar bra med streetfoto, gillar bilden. Hade du kört med blixt så hade du kunnat framhäva hennes ansikte mer men bilden i sig hade varken blivit bättre eller sämre av det.
Sen tycker jag det här med teknik har gått till överdrift, det mesta sitter i kompositionen eller ögonblicket. Det dräller av totalt bildblinda människor som skaffar dyr utrustning och flamsar runt i photoshop.
Två saker du kan testa att utveckla är att gå längre ifrån med bilderna och sen beskära fram dom som du vill ha dom i datorn, kompositionerna blir ofta bättre. Detta ställer tyvärr krav på kameran och givetvis teknik.
Det andra är att gå fram till folk och fråga om du får ta en bild, sen fotar du blixtsnabbt innan dom börjar känna sig obekväma. Jättekul, känns det jobbigt att göra så testa på gatumusikanter och betala givetvis en peng.
Själv har jag en hel bunt fototidningar jag aldrig läser, en massa tekniska tips jag aldrig använder.
Däremot så kan jag tipsa dig om den här boken.
http://www.bokus.com/bok/9789163609411/kreativ-fotografering-med-ratt-exponering/
Tyvärr är den slut från förlaget men om du googlar runt lite så hittar du den säkert på något antikvariat. Fantastisk pedagogisk och inspirerande.
Sen håller jag med min fotoguru Mick Rock
Technique was not so important what was important vas getting the dammed image and gett in the energy.
https://www.youtube.com/watch?v=A3zObXgbRpQ

TD sa...

Bra åsikter från KajsaLisa.


Jag har svart på din kommentar Hanna.

Mias Mix sa...

Tvivla inte på dig själv! Jag och alla andra här älskar dina bilder!! Du är mästare på detta med gatufoto. Vill du fota annat också, så är det ju bara att träna. Och precis som Tony skriver får inte tekniken ta över, det är ju känslan i bilden som är det viktigaste, du vill ju förmedla något med dina bilder och det gör du.
Om du ändå vill ha lite mer kött på benen kan jag rekommendera Digital Fotografi skriven av Scott Kelby. Jag har både del 1 och 2 och han skriver så lättsamt och humoristiskt så det är en fröjd att läsa dem.
Önskar dig en fin vecka!

Mamma sa...

Hanna, du är så skicklig på att fotografera och får så fina kommentarer att jag som mamma är väldigt stolt. Ibland blir det inte riktigt som du vill men oftast blir jättebra. Så är det för alla.
Många kramar!

Anita Malta sa...

Känns nästan svårt att lägga till och formulera en vettig kommentar här då det mesta redan är sagt. Många bra tips och väldigt mycket uppmuntran. Det är du värd Hanna, ta tillvara på det !

Mycket av det du skriver stämmer så väl in på mig själv. Vet hur det känns att komma hem med ett par hundra bilder i kameran, ladda hem dem på datorn och sen radera, radera och åter radera och kvar blir bara ett fåtal varav vilka vissa egentligen också lika gärna kunde raderas.

Samma sak med blicken för motivet. Det finns där, ser motiv överallt, men den tekniska delen gör mig ofta frusterad. Speciellt sen jag fick min Canon EOS70D. Den är för avancerad helt enkelt. För många finesser som jag inte vill ha och hopplös att ställa in med sina 19 AF fokuspunkter. Försöker lära via You Tube men där blir jag än mer förvirrad då tipsen ofta är olika beroende hos vem man tittar.

Förstår att Instagram lockar mer men samtidigt inte. Är fördelen med ett mindre format att man inte ser bilden på samma sätt och lika tydligt som på en stor dataskärm ? Har kikat på dina instagrambilder och tycker att många är helt fantastiska !! Fattar liksom inte riktigt varför du inte kan lägga ut dem på bloggen.

Nåja, är väldigt glad att du iallafall inte helt släppt bloggeriet utan dyker upp lite då och då. Skulle gärna sig dig här lite oftare. Sköt om dig Hanna !!

Oliver sa...

Du tar väldigt fina bilder Hanna! Känslan, stämningen, kompositionen...allt detta är viktigare än tekniken. För övrigt håller dina bilder också en hög teknisk kvalité (vad du än tycker själv). Du får inte ha så höga krav på ditt fotande att du förväntar dig att varje bild ska bli perfekt. 30 "godkända" av 300 är ett bra resultat. Många skulle bli glada över 1 på 400.

Anita Malta sa...

Nu har jag precis tagit en liten rundtur bland dina bilder på instagram. Himmel Hanna, många bilder är ju helt makalöst bra !!

Klickar i mina tankar allt vad jag förmår på like, like, like...

Måste nog ta mig en funderare på om inte jag också ska lära mig den där som alla utom jag själv tycks kunna hantera men måste förstås skaffa en först. Tycker folk börjar titta lite snett på min gamla hederliga men oansenliga lilla Nokia nalle ;-)

Skönt att se att du fortsätter att fotografera trots ditt tvivel på din förmåga vilket jag hoppas du för gott lagt på hyllan.

Sköt om dig Hanna !!

Anita Malta sa...

Här kommer en liten julhälsning till dig från mig på Malta. Vill önska dig en riktigt God jul och ett Gott Nytt År Hanna !

Hoppas vi ses via blogg eller annat även år 2016 ! Sköt om dig, må så gott och jag skickar i mina tankar en STOR varm kram till dig :-)

P.S Har anmält mig till fotoutmaningen "365 Foton 2016" och undrar om jag kanske tagit mig vatten över huvudet men det är iallafall en sporre att fortsätta fotografera.

Freja sa...

God jul!

Åke sa...

Det finns ju inte mycket mer att tillägga här mer än: Så länge du är ute så ha kul :) Kän ingen press att måsta prestera den optimala bilden. Jag har tänkt att tänk när jag når/får min... Är det slut då? Jag bor på landsbygden så jag kan aldrig öva på mer än skidåkare eller någon häst som rider förbi..ja någon cyklist åxå då. Men jag studerar dina då och då...